Toksiciteti i Boris Johnson

Pamjet e një takimi të kabinetit më 5 korrik—të marra përpara dorëheqjes së Rishi Sunak, kryetarit të Thesarit, dhe Sajid Javid, sekretarit të shëndetësisë, siguruan një moment ekuivalent në shfaqjen horror të Westminsterit. Fytyrat e politikanëve më të lartë të Britanisë janë të zymta, disponimi është dukshëm i zymtë. Një ambient me toksinë vdekjeprurëse i kërcënon ata dhe partinë e tyre, dhe ajo po kryeson mbledhjen.

Fakti që Boris Johnson është një gënjeshtar serial dhe i mungon vetëdisiplina për t’u ballafaquar me problemet e vështira është i njohur. Një nga ata ministra të kabinetit me fytyrë gri, Michael Gove, tha se Johnson nuk ishte në lartësinë e detyrës së lidershipit në vitin 2016 dhe verdikti i tij atëherë ishte i drejtpërdrejtë. Por shkalla në të cilën ai helmon reputacionin e atyre me të cilët bie në kontakt është e habitshme. Ky toksicitet nuk është vetëm një karakteristikë personale. Ai gjithashtu thotë diçka të rëndësishme për sistemin politik në krye të tij.

Merrni një moment për të konsideruar disa nga njerëzit e njollosur nga ekspozimi ndaj kryeministrit. Shumë prej tyre janë politikanë, të dërguar për të mbrojtur integritetin e Johnson. Skandali më i fundit ka të bëjë me shkallën në të cilën kryeministri e dinte për reputacionin e Chris Pincher, i cili dha dorëheqjen më 30 qershor, pasi u akuzua se kishte goditur në gjendje të dehur dy burra. Ministrat si Will Quince thanë me përkushtim se Johnson nuk ishte në dijeni të pretendimeve të mëparshme në lidhje me sjelljen e Pincher. Por Quince e kuptoi shpejt se kjo ishte e pavërtetë dhe dha dorëheqjen. Në rastin më të mirë, politikanë të tillë duken si idiotë, në rastin më të keq si të rrëshqitshëm sa shefi i tyre.

Reputacioni për kompetencë si dhe ndershmëria rrezatohen gjithashtu nga zoti Johnson. Steve Barclay u soll si shef i stafit të tij në shkurt për të ndihmuar në shkundjen e ”Numrit 10” pas zbulimeve për Partygate, një seri tubimesh në Downing Street që thyen rregullat e bllokimit të epokës së Covid. Barclay u cilësua si një menaxher jashtëzakonisht efikas. Por disa javë në afërsi me Johnson, dhe ai duket se ka po aq kontroll sa një tabaka çaji në një kërcim skish.

Sir Alex Allan e mbajti rolin për gati tetë vite të qeta nën drejtimin e David Cameron dhe Theresa May, por zgjati pak më shumë se një vit nën udhëheqjen e Johnson; ai dha dorëheqjen pasi kryeministri injoroi gjetjen e tij se Priti Patel, sekretarja e Brendshme, kishte ngacmuar nëpunësit civilë. Pasardhësi i tij ishte Sir Christopher Geidt ( gcb , gcvo , obe , qso ), i cili dha dorëheqjen në qershor, pasi kishte një shifër gjithnjë e më të trishtuar. Ai zbuloi se kryeministri kishte vepruar “në mënyrë të pamatur” për një rinovim të banesës së tij të financuar nga donatorët. Sikleti i tij mbi Partygate ishte i dhimbshëm për t’u parë. Posti mbetet vakant: në një moment nuk është etike të këshillosh dikë pa etikë për etikën.

Sue Grey, një nëpunëse civile që shkroi një raport për Partygate, u lavdërua nga të gjithë dhe të gjithë për pavarësinë e saj të çeliktë. Simon Case, kreu i shërbimit civil, është menduar të jetë më i zgjuari dhe më i miri i brezit të tij. Tani ai është vetëm ai djalë me mjekër që festoi me Borisin kur të gjithë të tjerët ishin të izoluar në shtëpi.

Të metat e karakterit të Johnson nuk i kanë gërryer gjithmonë ata që e rrethojnë. Ai ishte një diletant dembel, egoist kur ishte kryebashkiak i Londrës dhe njerëzit që punuan me të atëherë nuk vuajtën të gjithë. Por pozicioni i kryeministrit nuk është thjesht i ndryshëm nga kryetari i bashkisë në rëndësinë dhe natyrën e tij. Kryeministri është gjithashtu qendror për të gjithë sistemin e qeverisjes. Në disa aspekte, pozicioni është krijuar në mënyrë të veçantë për të përhapur helm nëse personi përgjegjës është toksik.

Çernobili biond

Më qartë, standardet në jetën publike britanike varen nga personi në krye. Kodi ministror thotë se kryeministri është gjyqtari përfundimtar i asaj që përbën sjellje të pranueshme. Kur keqbërësi është kryeministri, ai gjykon veten. Sjellja e keqe e vetë Johnson, dhe toleranca e tij ndaj të tjerëve, depërton drejtpërdrejt në trupin e politikës.

Së dyti, kabineti është i lidhur nga një sistem përgjegjësie kolektive. Të mbrosh sjelljen e kryeministrit është një akt besnikërie. Dallimet private mbi politikën fshihen në emër të unitetit. Kjo ka kuptim kur një qeveri udhëhiqet nga dikush që është kompetent dhe i besueshëm. Por në rastin e Johnson, kjo ka shërbyer për t’i bërë kolegët bashkëpunëtorë në dështimet e tij.

Së fundi, shërbimi civil është veçanërisht i ekspozuar ndaj një akuze të madhe. Megjithëse nëpunësit civilë janë të paanshëm dhe të pavarur, kryeministri është ende shefi i tyre përfundimtar. Ata kanë për qëllim të punojnë krah për krah me ministrat. Por kur dalin para deputetëve ata përfaqësojnë pikëpamjet e zotërinjve të tyre të zgjedhur. Dhe kur kryeministri është toksik, ata nuk kanë sistem imunitar për t’i mbrojtur.

Johnson nuk është shkaku i gjithë asaj që mundon Britaninë. Ai ka sharm. Por rreziqet e të ulurit rreth asaj tavoline të kabinetit me të janë reale. Të metat e tij njollosin njerëzit e mirë. Ata helmojnë qeverinë – dhe rrjedhimisht vendin – që ai drejton.