Shtatë mbiemrat më të zakonshëm në Spanjë – emrat më zakonshëm të grave dhe meshkujve

Nëse kemi pyetur ndonjëherë se cili mbiemër është më i zakonshmi në Spanjë, këtu është lista e më të përsëriturve.

Në vitin 2021, Garcia ishte mbiemri i parë dhe i dytë më i shpeshtë në gadishullin iberik, me rreth një milion e gjysmë, raporton marca.

Më poshtë gjendet lista e shtatë mbiemra të tjerë që më së shpeshti atakohen sipas Instituti Kombëtar të Statistikave.

Rodriguez: Mbiemri i parë (927,670); mbiemri i dytë (937,892)
Gonzalez: Mbiemri i parë (924,321); mbiemri i dytë (933,269)
Fernandez: Mbiemri i parë (905,914); mbiemri i dytë (916,827)
Lopez: Mbiemri i parë (868,164); mbiemri i dytë (876,446)
Martinez: Mbiemri i parë (830,245); mbiemri i dytë (837,004)
Sanchez: Mbiemri i parë (815.181); mbiemri i dytë (825.024)
Perez: Mbiemri i parë (776,532); mbiemri i dytë (789,741)

Siç mund ta shohim, përveç Garcias, të gjithë mbiemrat e tjerë mbarojnë me -ez. Ky përfundim lind në mesjetë, kur klasat e larta fillojnë ta përdorin atë nga shekulli i XIII-të. Në atë kohë, tre shkronjat e fundit nënkuptonin “bir i”. Prandaj, Rodriguez do të thotë “djali i Rodrigos” ose Fernandez “djali i Fernando”.

Dhe emrat?

Në Spanjë, emrat më të zakonshëm për meshkujt janë: Antonio (640,854); Manuel (562,798); Jozefi (547,142); Françesku (467,933); David (369,633); John (325,791); Javier (308,465) dhe Jose Antonio (303,446).

Sa i përket femrave, emri më i shpeshtë është: Maria Carmen (641,875); Maria (578,124); Carmen (366,259); Ana Maria (269,814); Maria Pilar (258,063); Laura (257,933); Josefa (254,603) dhe Isabel (253,995).

Mbiemrat më të rrallë

Mbiemri Catahumbert mbahet vetëm nga pesë persona në Spanjë; 7 Pachame ose 19 spanjollë janë me mbiemrin Jubitero.